ADÓSZÁM: 18262304-1-43
Ezen a héten külföldi önkénteseinkkel együtt meglátogattuk a miskolci dr. Ámbédkar Gimnáziumot (http://www.ambedkar.hu/), ahol Borsod-megyei roma telepeken élő, hátrányos helyzetű gyerekeket próbálnak érettségihez juttatni egy olyan személyiségközpontú, reformpedagógia módszerrel, ami kimondottan a telepeken élők szükségletei és igényei szerint íródott.

Önkénteseink két angol órát is tartottak a végzős osztályokban, ami előtt magunk is részt vehettünk 45 percnyi francia oktatáson (ugyanis az ide járók két nyelvet is elsajátítanak a 4 év során). Nagyon inspiráló volt látni az elkötelezett pedagógusokat, és a lelkes tanulókat, akiknek a minőségi és személyre szabott oktatás mellett a kollégiumot és a teljes ellátást is ingyenesen biztosítja az iskola.

Az összevont (7. és 8.) „felzárkóztató” év mellett és után, további négy évfolyam kis létszámú osztályaiban küzdenek együtt tanárok és diákok a kirekesztés és az esélyek egyenlőtlensége ellen, hogy az iskola végén ezek a nagyszerű fiatalok is egy érettségi papírral és önbizalommal telve állhassanak az élet kihívásai előtt. Látható, hogy óriási hátrányból indulnak, de azt láttuk és tapasztaltuk, hogy hatalmas munkával, nagy összefogással és néhány hiteles ember elkötelezettségével ez megfordítható és előnnyé kovácsolható.

English version: http://www.ambedkar.eu/our-school/#more-3