Önkéntesség

Szervezetünk működésének segítésében, szolgáltatásaink bővítésében, ügyfeleink életének könnyebbé, színesebbé tételében kiemelt szerepe van önkénteseinknek. A helyi és külföldi önkéntesek jelenléte az elmúlt évek során alapítványunk működésének szerves részévé vált, segítségükkel magasabb színvonalon tudjuk végezni szakmai munkánkat. Önkénteseink csapatban, egymással és kollégáinkkal együttműködve végzik önkéntes tevékenységüket, lehetőséget biztosítunk arra is, hogy magyar és külföldi önkénteseink közösen  megvalósíthassák ötleteiket, programjaikat.

Hiszünk abban, hogy az önkénteskedés win-win szituáció – nem csak szervezetünket, ügyfeleinket segítik az önkéntesek, hanem a tevékenységek során az önkénteseink is gazdagodnak élményekkel, pozitív érzésekkel, a tevékenység során személyesen vagy akár szakmailag is fejlődhetnek.

Hogyan tudsz csatlakozni?

Működésünk során számos olyan tevékenységet végzünk, ahol nagy segítségét tudjuk venni önkéntesek munkájának. Amennyiben szívesen segítenéd munkánkat önkéntesként, kérjük jelentkezz és töltsd ki az alábbi űrlapot, amely után kollégánk hamarosan felveszik veled a kapcsolatot. Önkénteseinket hírleveleinkben is, illetve e-mail formájában tájékoztatunk az önkéntes lehetőségekről miután adatbázisunkba bekerültek.

Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)

Fontos megkülönböztetni az önkéntességet a kötelező közösségi szolgálattól. Mindkét esetben fontos elem az önzetlen tevékenység másokért, mások javára, de az önkéntesség esetében a résztvevő szabad akaratból végzi a tevékenységet, a kötelező közösségi szolgálat esetében pedig külső kényszer áll fenn, mint például a köznevelési törvény.
Ha a kényszertől függetlenül mégis szeretnéd a kötelező közösségi szolgálatot úgy letudni, hogy hasznosnak érzed magad, hogy segítesz embertársaidon, és érdekel a szociális terület, várjuk a Te jelentkezésedet is.

Önkéntesség / ESC

A Menedékház Alapítványnál nem csak helyi szinten segíthetsz, hanem támogatásunkkal külföldi önkéntes projekteken is részt vehetsz. Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjában (korábbi EVS program) 18-30 éves fiatalok vehetnek részt, 2-12 hónapos külföldi önkéntes projekteken.

A külföldi önkéntes program célja, hogy szervezett és biztonságos keretek között ne csak Te adhass a helyi közösségnek,segíthesd a fogadó szervezetedet, hanem az is, hogy tanulhass, fejlődhess. A projektek témája szintén változatos: segíthetsz szociális területen, foglalkozhatsz fiatalokkal, családokkal, gyermekekkel, környezetvédelemmel, médiával, művészetekkel, kultúrával, sporttal. Kiválaszthatod tehát a fogadó szervezetedet, jelentkezhetsz a hozzád közel álló témájú projektekre.

Flo Sturm

önkéntes -8 hónapja

I’ve been part of Menedékház since february when I moved from Germany to Budapest and started my volunteering through the European Solidarity Corps. Originally studying Hospitality Management and working in Gastronomy ever since, this has been a huge change in my life. I met a lot of people I would’ve never met otherwise and learned a lot. Not only about what it means to work in the social field, but also about life in Hungary in general. Menedékház has been a great support in my everyday life, getting used to the city and also to find my own role. The energy is great and you can be sure to get help wherever it is needed (even if you have to talk with your hands as your Hungarian is not on point yet).

Kiket várunk önkénteskedni?

Bárkit szívesen látunk önkéntes csapatunkban – kortól, végzettségtől függetlenül -, aki úgy érzi, hogy tud azonosulni céljainkkal, missziónkkal, és szívesen szentel szabadidejéből arra, hogy segítse munkánkat, ügyfeleinket: hátrányos helyzetű családokat, gyermekeket, hajléktalanokat. Ha úgy érzed, hogy tennél valami igazán jót, szeretnél a pozitív változás aktív részese lenni, akkor várunk önkéntes csapatunkba. Csatlakozhatsz a már folyó programjainkhoz, de segítünk önálló önkéntes tevékenységek megvalósításában is. Ha a szaktudásodat használnád fel önkéntesként, akkor szakmai önkéntességre is lehetőséget nyújtunk.

Az egyéni önkéntesség mellett csoportos önkéntes tevékenységre is lehetőséget biztosítunk –szervezeteknek, csoportoknak, iskolai osztályoknak. Több gimnáziummal is együttműködünk, amely intézmények tanulói az ötven órás közösségi szolgálat keretein belül nálunk is tevékenykedhetnek. Emellett gyakorlati helye vagyunk az ELTE pedagógia szakos hallgatóinak, akik a közösségi pedagógiai gyakorlatuk keretén belül vesznek részt önkéntes programunkban. Ezek mellett számos cég választ minket CSR tevékenységének helyszínéül. Nyitottak vagyunk további szervezetekkel, oktatási intézményekkel való együttműködésre.


Ha kihívásra vágysz
Új helyzetekben próbálhatod ki magadat, fejlődhetsz mind emberileg, mind szakmailag. Hátrányos helyzetű csoportokkal közvetlenül dolgozva kiléphetsz komfortzónádból, új oldaláról ismerted meg őket, és saját magad is.

Új ismeretek, ismeretségek, közösség
Közösségben másokkal együttműködve, jó hangulatban segíthetsz.
Folyamatosan támogatjuk tevékenységedet, kommunikálunk veled, biztosítjuk az önkéntes tevékenységhez szükséges információkat, helyszínt, eszközöket.
Megismerheted alapítványunkat, betekintést nyerhetsz egy civil szervezet és a magyar szociális ellátórendszer működésébe.

Önkéntesség egyénre szabva
Annyi időt fordíthatsz önkéntességre, amennyi neked belefér. Csatlakozhatsz tevékenységeinkhez akár rendszeresen, akár alkalmi jelleggel rugalmasan.

 

X Y

önkéntes -X éve

abc

Milyen tevékenységhez csatlakozhatsz?

Önkéntesként segíthetsz hajléktalanellátó intézményeinkben, a családok átmeneti otthonában, adományboltjainkban, vagy akár a háttérmunkáinkban is segíthetsz, külső programjainkhoz is csatlakozhatsz. Listánk az intézményeinkben felmerülő újabb, és újabb igények alapján folyamatosan frissül. Tevékenységeinkben akár rendszeresen, akár alkalmi jelleggel is részt vehetsz. Az alábbi lista mutatja meg intézményenként, hogy milyen önkéntes tevékenységekhez csatlakozhatsz, de nyitottak vagyunk a te elképzeléseidre is.

Az alábbi lista segít eligazodni a lehetőségek között,  és irányt ad intézményenként, hogy milyen önkéntes tevékenységekhez csatlakozhatsz.

Korrepetálás gyerekeknek
Tanulásban való segítségnyújtás, felzárkóztatás, korrepetálás – akár egyéni, akár kiscsoportos formában, gyermekek mentorálása.

Szakmai segítség hajléktalan embereknek
pszichológusként, pszichiáterként, lelkészként – segítő beszélgetések vagy csoportos foglalkozások vezetése.
Szakmai segítség gyerekeknek
Óvodáskorú gyermekek játékos fejlesztése, első osztályos diákok készség-fejlesztése

Ruhaválogatás, értékesítés
Az adományboltjainkban adományok rendszerezése, eladói-asszisztensi feladatok ellátása.

Mentor
Külföldi önkénteseink mentorálása

Foglalkozások gyerekekkel
Gyermekrendezvényeken való segítségnyújtás, gyermekfelügyelet, szabad játék a gyermekekkel, meseolvasás, sport-, kézműves vagy zenés foglalkozások tartása.

Fotós
Marketing és reklámcélokra és/vagy közösségi médiában felhasználható fotók elkészítéséhez várjuk önkéntesek jelentkezését. Rendezvények megörökítésére. Ezzel kapcsolatos elő és utómunkálatokra.

Egyéb önkéntes tevékenységek
Szabadidő eltöltése a hajléktalanokkal – beszélgetés, társasjátékozás, ping-pongozás. Külső programokon való részvétel – pl. múzeumlátogatás. Ügyfelek kísérése – pl. egészségügyi intézményekbe, ügyintézésre.
Szülőklub tartása anyukák számára mentorálással. Éves élelmiszergyűjtő akcióban adománygyűjtés segítése.

Bármi más tevékenység, amiről úgy gondolod, hogy segítené szervezetünket, ügyfeleinket, és szívesen részt vennél benne.

 X Y 2

önkéntes – x éve

abcd

Fontosabb híreink

Thank you Lara

Thank you Lara

A tegnapi napon lejárt Lara megbízatása, és hazautazott, de ahogy a képek is mutatják, hagyott itt magából bőven, amire szívesen tudunk emlékezni.Thank you Lara for everything. It was a great journey, we hope you will visit us soon. Have a nice life, we will never forget you.

bővebben
Zsákolj a Mozaikban

Zsákolj a Mozaikban

Az árukészlet a szokásos, de a börze előtt új zsákokat bontunk, amiket aztán Ti újra megtölthettek magatoknak, így nem termelünk további műanyag hulladékot, és egy újabb példát mutatunk az újrahasznosításra…..

bővebben

Kapcsolat

Menedékház Alapítvány
Budapest
Muskétás utca 1. 7. épület
1112

+36 30 201 8775

A Te Koordinátorod:

Surányi Ákos

Én koordinálom az önkénteseket, legyenek külföldiek, hosszú távú csereprogramon résztvevők, magyar önkéntes pszichológusok, korrepetítorok vagy gimnazisták. Ha érdekelne, milyen lehetőségek vannak nálunk önkénteseknek, keress engem, bármilyen izgalmas ötlet vagy segítség jól jön!

E-mail: suranyi.akos@menedekhaz.hu
Telefon: +36 30 201 8775

Iratkozz fel hírlevelünkre!